Klassisk recept från Sicilien med aubergine i tomatsås.
March 25, 2025
400 g pasta, gärna rigatoni
1 st aubergine
400 g hela eller krossade tomater
Färsk basilika
Några klyftor vitlök
Chiliflakes
Vitvinsvinäger
Fint riven pecorino ost
Salt och peppar
Olivolja
Ev. lite socker
Skär auberginen i kuber. Lägg plant, på ex. en skärbräda. Salta och låt ligga 20 min. Finhacka vitlöken. Fräs vitlök, tomatpure och chiliflakes i olivolja, på låg värme så inte vitlöken bränns, ca 2 min.
Tillsätt tomaterna i pannan med vitlök, häll i en skvätt vitvinsvinäger. Låt puttra på låg värme 20-30 min. Salta och peppra.
I en annan panna, fräs aubergine kuberna i olivolja, på ganska hög värme så de får färg runt om.
Koka upp saltat vatten och koka pastan al dente. Ta ca 1 dl pastavatten och tillsätt i tomatsåsen. Tillsätt även auberginekuberna. Rör om. Smaka av, tillsätt ev. lite socker.
Servera pastan och såsen och toppa med färsk basilika och riven pecorini ost.