Zeinas kisir - förenklad version med quinoa! Använd receptet i original eller min twist, för ca 2 portioner: > Koka quinoa för 2 pers, röd och vit mixat. > Hacka 1/2 rödlök, 1 vitlöksklyfta, 1 salladslök, 1/2 paprika, 1-2 stjälkar selleri. > Stek lök och övrigt nån minut i olivolja. Klicka sedan i 1-2 msk tomatpuré och stek ihop nån minut till. > Hacka 1-2 tomater (gröp ur kärnorna) och blanda med löken. > Rör ihop allt med quinoan. Smaksätt med granatäpple-sirap, salt, cayennepeppar, spiskummin, svartpeppar, persilja. Citron om så önskas. Servera med kyckling, kött, lax eller falafel tex.
Original recept från zeinaskitchen.se av Zeina Mourtada
March 25, 2025
6 dl finkornig bulgur
6 dl vatten
1 st stor gul/röd lök
1 knippe salladslök
1 knippe bladpersilja
4 st kvistar färsk mynta eller 2 msk torkad
4 st sivri (turkisk avlång paprika. kan bytas ut mot 2 vanliga gröna paprikor)
0.5 st gurka
1 - 2 st pressade citroner
2 msk tomatpuré
2 msk stark/mild paprikapuré (kan bytas ut mot 1 msk paprikapulver)
Raps eller olivolja till stekning
1.5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar (om du vill ha lite hetta i salladen)
2 msk mynta
2 tsk spiskummin
2 - 3 msk granatäppelsirap (går att uteslutas)
0.5 dl olivolja
Lägg bulgur i en stor skål och häll över hett vatten. Vattnet ska precis täcka bulgurn med ca 2 mm. Täck skålen med en tallrik och ställ åt sidan. Tvätta alla grönsaker ordentligt, finhacka och låt rinna av. Hacka lök och stek i olja tills den mjuknar, stek sedan med tomat och paprikapuré på medelvärme i 1-2 minuter.
Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt klumpfri. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Jag blandar med händerna och smular samtidigt till bulgurn. Låt svalna i kylen en stund. Blanda sedan i alla övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron/salt/peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.