1 kg hemodlad gurka
1 msk senapsfrö
5 st dillkronor/ dilltoppar
1 l vatten
1 dl salt
1 dl Àttika
3 dl vatten
5 dl strösocker
Atamon
Dag 1: Skölj gurka och skiva (tjocklek ca 3 mm). Blanda saltlag, lös upp saltet, lÀgg i skivad gurka. LÄt stÄ ett dygn svalt.
Dag tvÄ: Blanda Àttikslag (utom atamon), koka upp och lÄt strösockret lösa sig, lÄt svalna en stund ca 80-90c, hÀll i atamon enligt flaskans anvisning.
Gör rent ett antal glasburkar och lock. Diska ur dem och brÀnn gÀrna ur dem i ugn (100 grader i 30 min). LÄt svalna.
HÀll gurkan i ett durkslag och lÄt droppa av.
Varva gurka, senapsfrö och dill i varma rena burkar.
HÀll över Àttikslagen i burkarna, sÄ att gurkan tÀcks. PÄ med lock, lÄt svalna och sen in i kylen.
LÄt stÄ minst en vecka. Sedan Àr gurkan klar.