Ikväll körde jag min uppskattade vegetariska halloumi stroganoff till familjen igen. Jag tycker om att servera den med en syrlig yoghurt till. I den använder jag torkad mynta, och även lite limesaft.
Jan. 12, 2023
2 msk smör
2 msk olivolja, extra virgin
400g halloumi
1st gul lök, skivad
4 st vitlöksklyftor, finhackade ½st röd chili, finhackad 200g färska champinjoner, skivade
1 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
3 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljongtärning
5 dl matlagningsgrädde
2 msk vitvinsvinäger
2 dl fint skuren gräslök
1 dl finhackad färsk persilja
Ev. 1-2tsk soya
Salt
Peppar
Skär halloumi i centimetertjocka stavar. Fräs den sedan i olja så den får fin färg runt om. Ställ åt sidan.
Fräs gul lök, vitlök & chili i smör i en stor stekpanna. Den gula löken skall bli mjuk. Tillsätt champinjonerna och låt de få färg.
Rör ner tomatpuré, paprikapulver & lökpulver. Fräs i ytterligare några minuter. Häll på grädden, vitvinsvinägern & grönsaksbuljongtärningen. Låt sjuda tills såsen är smidig och simmig - inte för tunn och inte för stabbig. Vänd ner halloumin tillsammans med gräslöken & persiljan. Häll på soya om du vill ha den mörkare i färgen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt basmatiris & myntayoghurt!