Saftig och fluffig silviakaka med påskigt strössel 🐣 Så enkelt och gott! Perfekt till påsk fikat 💛🐤
Original recept från www.instagram.com av @barrgatansbakstuga
March 22, 2025
3 st ägg
3 dl socker
1.5 dl vatten
1 msk bakpulver
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg gulor
1.5 dl socker
75 g smör
1.5 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en form på ca 20X30 cm.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke, gärna några minuter. Blanda i vattnet.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Sila gärna ner mjölblandningen i smeten och blanda.
Häll över smeten i formen och grädda i ca 30 minuter. Känn så att den är torr.
Gör glasyren. Smält smöret och sockret i en kastrull tills sockret smält något och det blivit något tjockare smet. Ta kastrullen från värmen.
Tillsätt äggulorna och vaniljsocker. Vispa kraftigt tills krämen tjocknar till sig något, den får inte koka.
Häll sedan över glasyren på kakan. Häll på strössel. Låt svalna ordentligt och skär i bitar.