Hokkaido, ushiki kuri, muscat, det finns många spännande pumpasorter som är väl värda att prova. Pumpa med sin lite söta milda smak trivs utmärkt ihop med kraftfulla smaksättare som rosmarin och vitlök som här i en pumpaaioli. På köpet så får man en aioli med mindre fett men mer smak.
Original recept från www.ica.se
Feb. 28, 2022
1 msk hackad rosmarin
1 vitlöksklyfta
1 äggula
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
500 g pumpa (t ex hokkaido- ushiki kuri- eller muscatpumpa)
Skala pumpan, skär i mindre bitar och koka mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt pumpan ånga av ordentligt.
Repa och finhacka rosmarinen, pressa vitlöken och mixa alla ingredienser tillsammans med pumpan till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.
Servera aiolin kall till t ex grillade grönsaker, kyckling och viltkött.