Baka egna hamburgerbröd och njut av såväl doften som sprids i köket och den goda smaken. Gör dem gärna i förväg och förvara i frysen.
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
March 20, 2025
1 pkt jäst (à 50 g)
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 krm gurkmeja (kan uteslutas)
660 g vetemjöl special
2 st ägg
2 msk sesamfrön
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Dela degen i 12 delar (för 12 st). Rulla till bollar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.