Ett väldigt saftigt bröd som passar grymt bra på frukostbordet eller till kvällsmackan 😁
Jan. 10, 2023
4dl havregryn
8dl vatten
50g smör
50g jäst
2dl vatten
1,5tsk rörsocker
2tsk salt
10 st rågsikt
Blanda ihop vatten och havregryn i en kastrull och koka ihop gröten. Vänd ner smöret och låt gröten svalna innan du blandar ihop degen.
Lös upp jästen i vattnet och sockret i en bunke eller köksassistent. Ner med gröten och saltet sen tillsätter du mjölet lite i taget och blandar tills du fått en fast med lite klibbig deg. Knåda degen i ca 5min i assistenten eller ca 10min för hand.
Tryck ut degen i en långpanna eller gör mindre frallor. Täck med en duk och låt jäsa i ca 45min eller tills degen jäst till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 220 grader. Ta en kniv och tryck ner i brödet så du skapar rutor. Pensla brödet med vatten och strö över havregryn. Grädda sedan i ugnen i ca 35min. Eller tills innertemperaturen i brödet är 96-98grader.