1 kg skalad physalis
Sirap
2.5 koppar strösocker
500 ml vatten
0.5 kg strösocker (tillsätts på slutet)
Att förbereda sylt börjar med att ta bort physalisbären från lådan och tvätta dem noggrant. Inget behov av att skära.
Lägg dem i en kastrull med kokande vatten och blanchera i 5-10 minuter. Sedan lägger vi frukterna i ett durkslag och låter vattnet rinna av.
Medan physalis torkar, förbered sirapen. Alla proportioner i receptet är beräknade för 1 kg skalad physalis.
Tillsätt 2,5 koppar strösocker till 500 ml vatten och låt koka i 2-3 minuter och ta bort från spisen. Lägg bären i den varma sirapen och låt stå i 2-3 timmar.
När tiden har gått, tillsätt ytterligare ett halvt kilo socker och sätt pannan på elden och koka under konstant omrörning tills strösockret löser sig.
Därefter kokar vi vår sylt i två steg.
Steg ett - omedelbart efter att ha löst upp strösockret, låt sirapen med physalis koka upp och koka i 10 minuter, ta sedan omedelbart bort från värmen.
Steg två: efter 5-6 timmar, ställ pannan på spisen, låt koka upp och koka i 10-15 minuter.
Det är allt - nu vet ni hur man gör physalis sylt. Allt som återstår är att lägga den i burkar.
Man kan breda både kall och varm sylt. Men varje metod för att förpacka arbetsstycket har sina egna subtiliteter.
Metod 1: häll den kylda sylten i torra, rena burkar, täck dem med pergament eller film. Observera: sylt bör förvaras på en sval, torr plats.
Metod 2: häll den varma sylten i förberedda burkar, täck behållarna med järnlock och lägg dem i en kastrull med vatten uppvärmt till 85 grader för efterföljande pastörisering i 10-15 minuter. Kork.
Nu vet ni hur man gör physalis sylt hemma. Serveras med te, kommer det att glädja och överraska gästerna. Eftersom physalisbär i sylt blir vackra och elastiska, kan de användas för att dekorera bakverk på ett ovanligt sätt på vintern.