Koka egen hemgjord sylt med hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon, vinbär eller valfria slags bär 🥰 Man kan koka sylten med vanligt socker eller syltsocker. Man tar då samma mängd syltsocker, men tar då ej pektin eller syra i när man kokar sylten.
March 19, 2025
2 l eller 1 kg bär som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon, krusbär eller vinbär
750 g strösocker (eller syltsocker)
3 msk pressad citronsaft eller tsk citronsyra (valfritt för fastare sylt)
100 ml flytande pektin eller 1 tsk pektinpulver (valfritt för fastare sylt)
1 krm natriumbensoat (valfritt för extra hållbar sylt)
Rensa bär och skölj dem. Sortera bort dåliga bär.
Lägg dem i en kastrull. Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme med lock. Rör i socker.
För en fastare sylt tar man i citronsaft och flytande pektin; eller citronsyra och pektinpulver blandat med 2 tsk strösocker som man sedan rör ut i ett halvt glas sylt och sedan rör i resten av sylten. Rör så att sockret löser sig.
Koka sylten på medelvärme i 10 minuter. Sylten ska bli lätt genomskinlig och ytan ska koka ihop i geléaktiga sjok. Skumma noga med en slev.
Rör ut natriumbensoat i lite av sylten i ett glas och rör sedan ner det i resten av sylten. Detta är valfritt och med god hygien och förvaring , så konserveras sylten naturligt av sockret.
Gör gärna ett pektinprov om man vill vara säker på att sylten ska stelna och ej gillar rinnig sylt. I korthet så tar man 1 msk sylt och lägger på en tallrik att svalna i kylen några minuter och drar sedan en knivspets genom - flyter sylten ej ihop kommer den att stelna fint.
Häll sylten på väl rengjorda glasburkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner att svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.