Marmelad på Physalis

Marmeladen är både söt och syrlig och är otroligt god till starka lagrade hårdostar eller till en rykande varm scones 🥰 Det här receptet räcker till en liten lagom burk till ostbrickan. Man behöver inte använda något geleringsmedel som gelatin eller pektinpreparat, då den stelnar bra av sig själv. Det finns olika sorters physalis: När man odlar egna Physalis. Först behöver man ha tag på frön och då är det bra att veta att det finns två olika sorters physalis att välja mellan. De som brukar finnas i matbutiken kallas för kapkrusbär, Physalis peruviana, men det finns också gyllenbär, Physalis grisea, som är en mindre planta med mindre och lite sötare frukter. Den brukar jag odla och göra marmelad på 🥰 Physalis är bra för hjärta, ögon och lymfkörtlar och är rikt på vitamin A, B1, B2, B6, B12 och vitamin C. Lägg dessutom till protein och bioflavonoider som hjälper till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar, allergier, inflammatoriska sjukdomar och lymfkörtelproblem. Som om inte det vore nog? Physalisen innehåller även karotenoider, vilket sägs skydda mot cancer, hjärt- och ögonsjukdomar. Superbäret kan också motverka lungsjukdom samt hjälpa till vid viktnedgång och influensa 👍

Helén ”Nenne” Mattsson

March 19, 2025

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.