Marmeladen är både söt och syrlig och är otroligt god till starka lagrade hårdostar eller till en rykande varm scones 🥰 Det här receptet räcker till en liten lagom burk till ostbrickan. Man behöver inte använda något geleringsmedel som gelatin eller pektinpreparat, då den stelnar bra av sig själv. Det finns olika sorters physalis: När man odlar egna Physalis. Först behöver man ha tag på frön och då är det bra att veta att det finns två olika sorters physalis att välja mellan. De som brukar finnas i matbutiken kallas för kapkrusbär, Physalis peruviana, men det finns också gyllenbär, Physalis grisea, som är en mindre planta med mindre och lite sötare frukter. Den brukar jag odla och göra marmelad på 🥰 Physalis är bra för hjärta, ögon och lymfkörtlar och är rikt på vitamin A, B1, B2, B6, B12 och vitamin C. Lägg dessutom till protein och bioflavonoider som hjälper till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar, allergier, inflammatoriska sjukdomar och lymfkörtelproblem. Som om inte det vore nog? Physalisen innehåller även karotenoider, vilket sägs skydda mot cancer, hjärt- och ögonsjukdomar. Superbäret kan också motverka lungsjukdom samt hjälpa till vid viktnedgång och influensa 👍
March 19, 2025
230 - 250 g ansade och sköljda physalis
0.5 dl vatten
0.5 - 1 msk pressad citron
100 g strösocker (ca 1,1 dl)
Ev atamon
Skala, skölj och halvera/bitar physalisen.
Lägg i de halverade/bitarna Physalis i en kastrull tillsammans med strösocker, citron och vatten.
Koka upp och låt marmeladen småsjuda med ett lock på glänt. Sjud i minst 25 – 30 min. För en lösare marmelad 25 - 40 min och för en mer kompakt och fast marmelad upp till 50 min. Var uppmärksam de sista 20 minutrarna, så att ni inte bränner vid marmeladen. När man anser att den har fått (en för mig lagom konsistens), tar man kastrullen från värmen.
Vill man använda konserveringsmedel, så kan man tillsätta lite atamon i lite strösocker och röra ner alldeles på slutet.
Vet man med sig att man konsumerar denna lyxiga skapelse inom en vecka eller två, så skulle jag inte tro att det behövs. Marmeladen är både söt och syrlig och är otroligt god till starka lagrade hårdostar eller till en rykande varm scones. Bären är fyllda med små kärnor och marmeladen får därmed en slags fikonmarmeladkänsla fast utan knaster.
Kokar man marmeladen länge blir det som att fröna får en liten angenäm bränd sesamton (något jag gillar förfärligt mycket). Förvaras i kylen.