”Godaste ever” sa min kollega som fick smaka, så kort och gott en mumsig, saftig morotskaka som dessutom är rätt enkel att göra.
Original recept från www.koket.se av Catarina König
March 18, 2025
1 tsk kardemummakärnor
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0.5 msk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 krm salt
3 st stora morötter
4 st ägg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
300 g färskost
100 g smör, rumstempererat
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 190 grader över- och undervärme
Mortla kardemummakärnorna något
Blanda den stötta kardemumman med vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och salt
Riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet i en annan bunke
I en tredje bunke, vispa ägg och socker vitt och poröst i 1–2 min med en elvisp
Rör i olja och de rivna morötterna i äggsmeten
Vänd ner de torra ingredienserna till en fin smet
Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (ca 30x20 cm)
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Känn efter försiktigt med fingertopparna uppe på kakan. Den ska varken vara för stum eller för lös
Ta ut och låt svalna helt
Vispa samman färskost, rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en krämig frosting
Spritsa eller smeta ut frostingen på kakan
Njut med ett stort glas mjölk