Planen var att slänga ihop en riktig förkylningsbomb med massor av citrus, ingefära och chili. Resultatet blev en frisk citrussallad på blodapelsin och fänkål med lite sting. Den kommer bli magisk till grillad fisk i sommar! Man ska känna av chilin utan att hettan tar över, jag använder därför lite mildare och fruktiga chiliflakes i detta recept. Är du osäker? Tag lite mindre eller byt till gochugaru, cayenne- eller aleppopeppar. Fisksås (umami) i denna blev verkligen pricken över i!
Original recept från www.instagram.com
March 17, 2025
2 - 3 st apelsiner, gärna blodapelsin
1 st fänkål
1 st liten schalottenlök
1.5 msk saft från apelsin
1 tsk hackad ingefära
1 tsk honung
1 tsk chiliflakes
1 tsk saft från lime
1 tsk fisksås
Zest, lime/apelsin/citron
1 tsk olja
Skiva lök och fänkål riktigt tunt, gärna på mandolin. Lägg i isbad för mer krisp och mildare smak.
Skala och skiva apelsinerna.
Blanda alla ingredienser till dressingen.
Lägg upp på taktik, häll över dressingen och toppa med mynta samt fänkålsdill (de gröna vipporna på fänkålen).
Servera gärna tillsammans med färsk fisk som en crudo eller grillad fisk.