En lyxig brunchrätt med smörstekt bröd, len hollandaisesås och perfekt pocherat ägg. Oftast kör vi klassiskt men alternerar lite beroende på vad som finns i kylen, avokado är tex en favorit. Den här gången hade vi lite lax i kylen och kavring i frysen. Krasse är alltid ett toppen över i...
Original recept från www.instagram.com
March 17, 2025
2 st skivor kavring
100 g kallrökt lax
Smörgåskrasse till topping
2 st nävar ruccola
1 tsk olivolja
1 nypa flingsalt
3 st ägg
1 msk ättika
150 g smör
1 st äggula
2 msk citronsaft
1 tsk vatten
Salt
1 nypa cayennepeppar
1 st änk tabasco
Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Blanda äggulan, citronsaften och vattnet i en separat kastrull. Vispa kraftigt på medelvärme tills blandningen tjocknar. Tillsätt det smälta smöret långsamt i en tunn stråle under konstant vispning. (Om såsen blir för tjock, tillsätt lite varmt vatten för att justera konsistensen). Smaka av med salt, cayennepeppar och ett stänk Tabasco.
Pochera ägg: Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt ättika eller vitvinsvinäger. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Knäck ett ägg i en liten skål. Rör försiktigt runt i vattnet i kastrullen med en sked för att skapa en virvel och häll ner ägget i mitten. Låt sjuda i ca 3 minuter tills vitan stelnat men gulan fortfarande är rinnig. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Upprepa med det andra ägget.
Smörstek kavring och slunga ruccolasalladen med lite olivolja och flingsalt.
Montera: Lägg de smörstekta kavringskivorna på tallrikar. Fördela den oljade ruccolan ovanpå. Lägg ut kallrökt lax och placera det pocherade ägget ovanpå. Skeda över hollandaisesås och toppa med smörgåskrasse.