Ljuvligt god semmelbakelse, går snabbt att svänga ihop.
Jan. 10, 2023
150 g smör eller margarin
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 st ägg
2 msk mjölk
2 tsk mortlade kardemummakärnor (går också bra med malen kardemumma).
100 g mandelmassa + en skvätt grädde
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Mandelspån
Florsocker
Sätt ugnen på 200 grader, över och under värme.
Klä en ugnsform med ett bakplåtspapper.
(Jag hade en liten ugnsform, ca 20*30 cm).
Mortla kardemummakärnorna, och ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan och låt svalna något.
Blanda socker, ägg och kardemumma i en bunke. Häll i smöret och rör om, tillsätt sedan allt mjöl och rör till en jämn smet. Häll ner mjölken i smeten för att få en lättare tunnare smet och rör till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda i ugnen ca 25-30 min. Håll lite koll och känn med en sticka efter ca 20-25 min, alla ugnar är olika.
Ta ut och låt kakan svalna.
När kakan har svalnat skär upp den i önskade bitar, jag gjorde 12 st bakelser de tyckte jag blev lagom små munsbitar.
Riv mandelmassan och blanda med en skvätt grädde. Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt.
Bred på mandelmassa lite på varje bakelse.
Dekorera med grädde och strö på mandelspån och pudra med florsocker.
Njut av en god semmelbakelse tillsammans med en god kopp kaffe. ✨