1 kg lök
1 msk smör
1 msk olja
1 kg blandfärs
2 st lagerblad
Salt och svartpeppar
Skala och dela löken på längden. Skiva den tunt på längden, alltså från rot till topp (det är viktigt! Om du skär på tvären kapar du av fibrerna och löken blir till gegga under tillagningen. Vi vill behålla den i strimlor).
Värm smör och olja i en stor stekpanna eller gryta och lägg i löken. Salta. Låt den gå i 5-7 minuter under omrörning på ganska låg temperatur. Målet är att den ska mjukna och släppa vätska, inte brynas.
Sänk värmen till låg och låt löken tillagas under lock i 20 min. Rör om då och då och se till att den inte får för mycket färg.
Lägg i färsen och lagerbladen. Salta och peppra ordentligt. Blanda väl, koka upp och låt den sen småputtra under lock i 2-3 timmar. Eller kör den en halvtimme i en tryckkokare.
Servera med valfri pasta, kanske någon hackad ört och parmesan