Långkokad Bœuf Bourguignon @matfashionistan som min man lagade idag. ♥️ Till den åt vi en riktigt len och smarrig potatispuré samt picklad rödlök.👌🏻
Original recept från www.instagram.com
March 16, 2025
600 g oxfilé eller högrev
Salt
Nymalen svartpeppar
10 st steklökar eller små schalottenlökar
Smör, att steka i
2 msk tomatpuré
1.5 msk vetemjöl
2.5 dl vatten
1 msk koncentrerad oxfond
2.5 dl rödvin
2 st lagerblad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1.5 tsk torkad timjan
250 g färska champinjoner
120 g pancetta, fint tärnad
Finhackad persilja
Skär köttet i bitar, 2x2 centimeter. Salta och peppra runt om. Skala löken.
Hetta upp en gryta med en rejäl klick smör och bryn köttet ihop med steklöken tills köttet fått fin färg.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med i grytan.
Sikta över mjöl, rör runt, och tillsätt sedan vatten, oxfond, vin, lagerblad, vitlök och timjan. Låt koka upp.
Lägg på locket och låtsmåkoka i 1–1 ½ timme tills köttet blir mört. (Smaka av ibland och häng medi matlagningen.)
Skär champinjonerna i fjärde-delar. Förväll dem i en torr stek-panna tills vätskan dunstat bort.
Tillsätt pancettan och stek tills den fått färg. (Här behövs inget fetti pannan för pancettans fett smälter.)
Vänd ner champinjoner och pancetta i grytan när köttet kokat klart och är mört. Låt småputtra fram till servering.