En lyxig och krämig panna med kräftstjärtar, purjolök och dill passar fint att laga till helgen. Servera med kokt potatis, pasta eller ris till.
Original recept från www.landleyskok.se av Madeleine Landley
Jan. 10, 2023
800 potatis, 3 dl ris eller 300g pasta
2 morötter
100 g sockerärtor
100 g fänkål
2 vitlöksklyftor
15 cm purjolök
1 gullök
1 dl torrt vin
1 dl dill
5 dl grädde
2 tsk sambal oelek
2 burkar kräftstjärtar
Hacka gul lök och finhacka vitlöken. Gnugga morötterna rena och skiva dem – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Strimla fänkål och purjolök.
Hacka gul lök och låt den mjukna i en klick smör i en traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter.
Gnugga morötterna rena och skiva dem – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Ha ner morotsskivorna i pannan och dra upp värmen lite. Stek någon minut. Skär sockerärtorna till mindre bitar och ha ner i panna med strimlad fänkål och purjolök samt finhackad vitlök. Stek några minuter under omrörning och addera extra smör om det går torrt.
Slå på vitt vin och rör sedan i hackad dill, grädde och sambal oelek. Låt allt puttra under lock i 10 minuter.
Slå av laken från kräftstjärtarna och strössla dem över grytan precis innan servering. Servera med kokt potatis.