Karlsbaderkringlor

Det här är så otroligt gott! Smöriga och fluffiga kringlor som penslas med smör och doppas i socker 🤤

Original recept från www.instagram.com

Foodbakinghomelife

March 15, 2025

Ingredienser

Degen

250 g mjölk

50 g jäst

2 st ägg

175 g ljus sirap

250 g smör, rumsvarmt

5 g salt

8 g bakpulver

875 g vetemjöl

Fyllning

250 g smör

250 g rörsocker

20 g maizena

20 g potatismjöl

50 g florsocker

18 g vaniljsocker

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en bunke och kör den i en bakmaskin.

Kör degen ganska länge tills den får ett bra gluten. Det tar cirka 15 minuter.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och lägg in i frysen en stund.

Medan degen är i frysen kan du göra fyllningen. Den gör du genom att blanda ihop alla ingredienser till en slät 'smet'.

Ta fram degen och kavla ut den till en rektangel. Degen ska vara cirka 0,5 cm tjock.

Bred på fyllningen på hela degen och vik ett treslag. Det gör du genom att vika upp en tredjedel av degen mot mitten från ena långsidan. Sen viker du ner den andra långsidan över den andra vikningen. Då har du 3 lager med deg på varandra och då har du gjort ett treslag.

Kavla degen lite så den blir jämn och skär sedan remsor.

Snurra remsorna till kringlor och lägg på plåt för att jäsa.

Låt dem jäsa i rumstemperatur någon timme eller jäs de i ugnen på 40 grader med en ugnsform med vatten längst ner. Det tar cirka 1 timme. Man får känna på kringlorna så de känns fluffiga och luftiga då är de färdigjästa. Eftersom alla har olika temperatur hemma och då är det svårt att säga en exakt tid de ska jäsa. Jaså du bullarna i ugnen ta då ut bullarna när de är färdigjästa och höj sedan temperaturen till 230 grader.

Baka sedan av i cirka 10 minuter.

Låt svalna och pensla sedan med smör och doppa i socker.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.