Medelhavs paj med en svensk twist på färdig deg. Den där pajen jag skulle slänga ihop på det vi hade hemma blev riktigt, riktigt bra så här kommer recept på den! Alla tog flera gånger om och tyckte det var typ den godaste pajen ever 🤩Svenska twisten och troligtvis det som fick allt att bli extra gott… Västerbottenost! Präst eller cheddar går nog bra med.
Jan. 9, 2023
1 st färdig paj deg (eller gör egen)
Fyllning:
1 st fp bacon
400 - 500 g kycklinglårfilé eller kycklingfile
1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
5 - 6 st soltorkade tomater- strimlade eller 2-3 tsk soltorkadtomatpesto
2 st vitlöksklyftor
0.5 broccoli, i mindre buketter
Liten rödlök
1 st fp fetaost/grekisk salladsost
Äggstanning:
4 st ägg
3 dl matlagnings/mellangrädde
0.5 kruka finhackad färsk basilika
2 dl riven lagrad ost tex västerbotten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Lufttorkad skinka att toppa med (valfritt)
1. Tryck eller kavla ut degen. Lägg den i en smord pajform. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
2. Fyllning: Strimla filéerna och krydda dem med paprikapulver, salt och peppar. Bryn dem i smör i stekpanna. Lägg i lite hackad rödlök, broccoli och pressad vitlök efter ett tag. Ta upp.
3. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Blanda ner i kycklingfräset + smula ner fetaosten i samma panna.
4. Äggstanning: Vispa ihop ingredienserna och fördela hälften av äggstanningen i pajskalet. Lägg i kycklingröran i pajskalet.
Häll över resterande äggstanning, peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner.
Grädda pajen mitt i ugnen i 200 grader ca 30 min eller tills pajen har stannat helt och fått fin färg. Garnera med basilika & skinka.