lar, 2024, är det hundra ar sedan Caesar Cardini uppfann världens godaste sallad. Hur hade världen sett ut utan denna fantastiska skapelse? Jag vet inte hur manga olika varianter pá caesarsallad som jag har lagat genom aren. Just denna har väl egentligen fätt fötter och i ärlighetens namn är det kanske inte sa mycket Caesar kvar i den ... Men dressingen gör att den upplevs väldigt Caesar-ish sả nu struntar vi i det och säger: Hej vintercaesar! Dig ska jag leva pa under arets kallaste manader.
March 12, 2025
1 st spetskảl à 450 g
1 pkt kokta kikärter à 400 g, sköljda och avrunna
50 g smör
1 - 2 tsk gula senapsfrön ev. 1-2 tsk kumminfrön salt och nymalen svartpeppar
1.5 dl grekisk yoghurt
0.5 dl majonnas
1.5 dl finriven parmesanost
1 tsk dijonsenap
2 st vitlöksklyftor, rivna
1 - 2 msk kapris, finhackad
2 tsk färskpressad citronsaft salt och nymalen svartpeppar
3 st stjälkar svartkal
3 st stjälkar grönkảl
1 msk färskpressad citronsaft
2 dl riven parmesanost
1.5 dl rostade hasselnötter, finhackade
3 skivor dagsgammal surdegsbröd
1 msk olivolja
Salt och peppar
Sätt ugnen pa 200 grader varmluft.
Strimla spetskalen och lägg den pa den ena sidan av en plåt med bakplätspapper. Torka av kikärterna och lägg dem pa den andra sidan av pläten.
Bryn smöret tills det börjar bubbla och doftar nötigt. Smaksätt smöret med senapsfrön och eventuellt även kumminfrön. Ös det
brynta smöret över kalen och kikärterna och blanda ordentligt.
Salta och peppra.
Lät rosta i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills kälen mjuknat och fätt lite färg och kikärterna har krispat till sig.
Rör ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
Skär bort stammen fràn svart- och grönkalen och riv sedan bladen i mindre bitar. Lägg i en skäl och krama bladen mjuka med citronsaft och salt. Blanda den citronkramade kalen med rostad spetskäl, kikärter samt dressingen. Toppa med generösa mängder parmesanost, hasselnötter och brödkrisp. Servera genast.