Lasagne med Gruyère Godaste lasagnen på länge enligt familjen! Vad kan gå fel med Gruyère liksom? Den fick både rivas ner i den färdiga bechamelsåsen och på toppen.
March 9, 2025
Köttfärssåsen:
1 st gul lökar
2 - 3 st vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 msk olja
2 tsk balsamvinäger
3 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
500 g krossade tomater (mutti)
1 msk oxfond
Sås:
Färdig bechamel á zeta
0.5 dl finriven gruyere
Salt, peppar
Topping:
0.5 dl riven mozzarella
0.5 - 1 dl gruyère
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 C.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i oljan i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med oregano och rosmarin. Tillsätt krossade tomater, rödvin och buljongtärning, låt det koka ca 1h. Smaka av med salt och peppar.
Smält matfettet i en mindre gryta och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär mozzarellan i tunna skivor.
Varva sås, lasagneplattor, mozzarella och köttfärssåsen i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Avsluta med sås och parmesanost.
Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.
Servera mer riven parmesan och sallad. NJUT!