Raitasås är en klassisk sås från Indien som har vissa likheter med grekisk tzatziki. Det finns mängder av varianter på indisk raita, men raitasås med gurka som bas är en av de mest klassiska. Detta recept ger cirka 4 portioner. David: börja med 1 dl grekisk yoghurt. Blanda i kryddor enligt receptet. Fyllnpå med ca 1 del yoghurt till.
Original recept från www.alexanderlagarmat.se av Alexander Waltner
Jan. 31, 2023
250 g gurka (cirka en halv gurka)
3 dl turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
1 dl färska myntablad
1 dl färsk koriander (valfritt)
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar eller chili
Riv gurka och lägg i en större skål där alla ingredienser får plats.
Mät upp 1 dl myntablad och finhacka sedan. Gör samma sak med koriander ifall du gillar koriander. Med koriandern kan du ta med lite av stjälken.
Häll i den finhackade myntan och koriandern i skålen med riven gurka. Tillsätt sedan yoghurt och övriga ingredienser. Blanda runt och smaka av.
Låt såsen stå kyld i cirka 10-15 minuter och smaka igen innan du eventuellt tillsätter något mer. Raitasåsen smakar nämligen mer efter att den stått en stund.
Servera såsen kall, exempelvis till någon indisk maträtt eller biffar/köttbit. Raitasås passar utmärkt till heta maträtter.