Drusiska syrliga veganska vitkålsdolmar Recept från It’s Vegan Sis
March 9, 2025
1 st stort vitkålshuvud
250 g grötris eller egyptiskt ris
2 st tomater
1 knippe persilja
1 stjälkar blekselleri
1 st salladslök
1 st gullök
2 st vitlöksklyftor
0.5 st citron, juicen
0.5 msk salt
Peppar
0.5 msk dadelsirap
0.5 dl olivolja
2.25 dl vatten
1 st citron, juicen
1 msk salt
1 msk dadelsirap
1 msk granatäppelsirap
Skär ut rotstock på kålhuvudet och ta bort de yttersta bladen. Koka upp vatten i en stor gryta för kålhuvudet får plats. Lägg i kålhuvudet och låt koka. Plocka bort de yttersta bladen allt eftersom de lossnar låt torka lite på en ren handduk.
Sätt ugnen på 200°.
I en matberedare, finhacka tomaterna, persiljan, sellerin (inkl blad), salladslök, gullök och vitlök separat och lägg över i en stor skål.
Blanda de hackade grönsakerna med grötriset, citronjuice, salt och papper samt dadelsirapen.
Skär varje vitkålsblad på mitten och skär bort den grövsta bladnerven. Ta varje blad och lägg ca en matsked fyllning i och rulla ihop. Lägg de me skarven nedåt i en ugnsform.
I en skål, vispa ihop ingredienserna till spadet. Lägg över spadet över kåldolmarna. Täck över med bakplåtspapper och därefter med ugnsfolie.
Grädda mitt i ugnen 50-60 minuter, ta sedan bort folie samt papper och låt den stå ytterligare 15 minuter tills den fått fin färg.