Smörstekt lax med en krämig risoni smaksatt med citron, vitlök och parmesan! 😍 Recept ⬇️ Så jädra gott detta och ibland måste man få unna sig att köpa ett stycke färsk lax (speciellt om det säljs ut med kort datum 😉) Bonus om man får till en krispig yta på fisken så man får lite kontrast till allt krämigt gött under 😁. För två vuxna, en 5 åring och en 2 åring:
Original recept från www.instagram.com
March 3, 2025
4 st bitar färsk lax, med skinn och fjäll kvar
50 g smör
2 st schalottenlökar, finhackade
3 st vitlöksklyftor, fint skivade
3 dl risoni
7 dl vatten
1.5 msk kycklingfond
100 g bladspenat
2 dl finriven parmesan
Citronsaft
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Torka laxen med hushållspapper.
Salta och peppra 'köttsidan'.
Sätt en stekpanna med höga kanter på medelhög värme och lägg i smör när pannan är varm.
När det slutat bubbla lägger du i laxen med 'köttsidan' ner.
Stek och ös med smör tills du har en innertemperatur på 42 °C.
Lägg ur till en tallrik och dra av skinnet.
Vänd så den stekta sidan är uppåt och håll varmt.
Lägg i lök och vitlök i stekpannan och stek tills mjukt.
Häll i risoni och stek ytterligare någon minut.
Häll i vatten och fond och koka upp.
Sänk värmen och puttra under omrörning tills risonin är al dente (tillsätt mer vatten om det blir torrt).
Lägg i spenat och rör runt tills mjuk.
Blanda ner parmesan, dra av från värmen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera risoni med extra citron och lägg på en bit lax.
Toppa eventuellt med mer parmesan och lite olivolja.
Ät och njut!