Ägg som bakas i tomatsås är en vanlig frukost- och lunchrätt söderut, som många olika kulturer har sin egen variant av. Shakshuka kallas det med lite mer orientaliska kryddor, Huevos Rancheros med mer mexikanska. Riktigt gott i alla fall och ett kul vegetariskt alternativ till tex lunch eller middag.
Original recept från baraenkakatill.se av Helena
March 3, 2025
1 st lök
2 st vitlöksklyftor
0.5 st röd chili
2 burkar krossade tomater, totalt 800 g
1 pkt svarta bönor á ca 380 g
1.5 tsk spiskummin
1 tsk smoked paprika-krydda
Salt
Peppar
2 tsk socker
0.5 st lime, pressad saft
4 st ägg
2 dl riven cheddarost
0.5 dl koriander + lite till garnering
Rostat bröd eller vetetortillas att äta det med
Hacka löken och chilin, och pressa eller riv vitlöken. Bryn i olja eller smör i en stekpanna.
Häll i krossade tomater. Spola av de svarta bönorna i ett durkslag och rör ner dem i stekpannan.
Krydda med spiskummin, smoked paprika, salt, peppar och socker.
Pressa ner saften av en halv lime.
Gör 4 små gropar i tomatröran med en sked, och knäck ner ett ägg i varje grop. Peppra lite, strö över 1 dl av cheddarosten mellan äggen och lägg på ett lock på stekpannan. Låt puttra på svag värme tills äggen bakats något och har lite stadga, det tar ca 5 minuter. (Utan lock tar det mycket längre tid.)
Toppa med riven cheddarost och ev färsk koriander. Servera med tortillas eller rostat vitt bröd och gärna några stänk tabasco 🌶️