Saftig och finstämd blir kycklingen om den kokas in med en lagom dos kryddor i lätt syrligt spad. Denna rätt serveras med exempelvis jalapeñomajonnäs eller om man föredrar vanlig majonnäs, endivsallad och kokt potatis.
March 24, 2025
1 - 1.2 kg hel kyckling, urtagen
2 l vatten
1 msk salt
2 st lagerblad
5 st svartpepparkorn
Några persiljestjälkar
1 st kvist timjan
1 st kvist libsticka, salvia eller rosmarin
1 st citron
0.5 st gul lök
Skölj kycklingen. Koka upp vatten och salt med lagerblad, pepparkorn, persilja, timjan och libsticka. Låt koka i 5 minuter, för att smakerna ska lösgöras.
Klyv citronen och lägg i den, den halva löken och kycklingen i kokspadet. Sätt på lock och sänk värmen så att vätskan sjuder försiktigt. Låt kycklingen sjuda under lock i cirka 50 minuter eller tills den precis är genomkokt.
Tappa upp kallvatten i diskhon och ställ ner kastrullen där, Låt den stå och svalna i cirka 1 timme.
Rör under tiden ihop majonnäsen och förbered endivsalladen.
Rensa loss köttet från den avsvalnade (men inte helt kalla) kycklingen. Skär de stora styckena i mindre bitar.
Blanda ner kycklingen i salladen och servera med majonnäsen vid sidan om.