En lyxig förrätt som blev så god! 😊 Jag inspirerades av ett recept som ni ser länkat och gjorde om till mitt egna.
Original recept från www.koket.se av Torbjörn - Karlskrona
Dec. 27, 2023
2 morot
2 palsternacka
1 fänkål
1 gul lök
2 hummer
1 klyfta vitlök
2 msk tomatpuré
7 dl grädde
1 dl cognac
3 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1.5 msk hummerfond
Salt
Peppar
Smör
4 st dillkvistar
Börja med att skala rotfrukterna och skär dessa i bitar.
Dela humrarna och ta ur köttet. Spara detta för måltiden.
Fräs nu alla rotfrukterna i smör till dess att de börjar mjukna.
Tillsätt därefter hummerskalen och låt dessa fräsa några minuter ihop.
Tillsätt tomatpurén och rör runt ordentligt i några minuter.
Tillsätt konjak.
Tänd eld på konjaken direkt när du hällt ner den.
Låt den brinna ut.
Häll därefter i vinet och vattnet.
Låt det reducera till hälften ungefär, det tar ca 45 minuter.
Sila därefter av allt och fyll på med grädden.
Låt det puttra på svag värme i ca 10 minuter och smaka av med salt, peppar, vitlök och hummerfond om så behövs. Om du saknar den riktiga sältan så tillsätt 0.25 fiskbuljongtärning och lite socker.
Häll upp i soppskål och lägg nu i lite hummerkött och en kvist med dill som garnering.