Om man som jag föredrar salt före sött. Steel cut oats tycker jag gör stor skillnad i både smak och konsistens i jämförelse med valsade havregryn. Det höjer dessutom inte blodsockernivån på samma sätt som snabbhavregryn.
March 1, 2025
1 dl steel cut oats (klippt havregryn)
1 dl växtbaserad mjölk
1.5 dl vatten
1 tsk miso paste
1 - 2 tsk näringsjäst
Salt och peppar efter smak
Stekt svamp
Stekt strimlad zucchini
Stekt spenat eller babyspenat som rörs ned i gröten
Kokt eller stekt ägg
Crispy chili olja eller sriracha majonnäs
Sesamfrön
Koka upp havregryn, mjölk, vatten och miso i en liten kastrull i ca 5 minuter under omrörning eller tills gröten har den konsistens du föredrar. Ha i näringsjästen, salt och peppar mot slutet. Om du har babyspenat, kan du även röra ner en liten näve sista minuten.
Jag brukar strimla en halv liten zucchini och skiva några champinjoner och steka. Mot slutet slänger jag på lite soja. Men man kan variera i all oändlighet med toppings!