75 g smör, rumsvarmt
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap, ljus
1.75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (55%)
Kakdeg:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en brödform (2l) med bakplåtspapper, låt stå.
2. Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck sedan ut den i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Kola:
1. Koka ihop samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
2. Låt koka tills kolan har nått en temperatur om 124°c eller klarar kultestet (det ska bli en mjuk kula).
3. Häll kolan över kakan och låt sedan stelna helt.
Chokladganache:
1. Hetta upp grädden i en kastrull på medelhög värme.
2. Tillsätt sedan chokladen och rör om tills all choklad smält.
3. Låt svalna en aning och häll den sedan över kolan. Låt svalna helt innan du lyfter kakan ur formen och skär den i bitar.
Toppa eventuellt med flingsalt.