Orange Chicken med ris är en smakrik rätt med saftigt, krispig kyckling och söt-syrlig apelsinsås. Perfekt kombination av texturer och smaker!
Feb. 26, 2025
4 st kycklingfiléer
2 st ägg
2 dl rapsolja
2 st stjälkar salladslök
2 st apelsiner
2 st vitlöksklyftor
10 g ingefära
0.5 dl farinsocker
2 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk majsstärkelse
1 tsk chili flakes
2 msk vatten
0.5 tsk salt
1 dl mjöl
1 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl basmatiris
6 dl vatten
1 tsk salt
1. Koka riset Skölj riset noga i kallt vatten. Lägg riset i en kastrull med vatten och salt. Rör om och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills vattnet ångat bort och riset är mjukt.
2. Förbered apelsinsås Finriv vitlök, ingefära och lägg i en stor skål. Pressa saften ur alla apelsiner och sila ner i skålen. Tillsätt farinsocker, risvinäger, sesamolja, soja och salt. Om du vill ha hetta, tillsätt chiliflakes efter smak. Rör om ordentligt och ställ åt sidan. Hacka salladslök och ställ åt sidan
3. Panera kycklingen Vispa upp ägg. Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver, salt och svartpeppar. Skär kycklingfilé i jämnstora bitar, ungefär i storlek som munsbitar, och lägg i en stor skål. Häll äggen över kycklingbitarna och rör om. Lägg paneringen i skålen med kyckling och blanda.
4. Stek kyckling Häll i rapsolja så att den täcker hela stekpannans yta och värm upp på medelvärme. Stek kycklingbitarna i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga runtom. Låt kycklingen rinna av på hushållspapper.
5. Koka apelsinsås Häll apelsinsåsen i en ny stekpanna & koka upp. Blanda majsstärkelse och vatten tills det är slätt och rör ner det i såsen. Låt såsen sjuda under omrörning tills den har tjocknat.
6. Blanda och servera Lägg de stekta kycklingbitarna i pannan med apelsinsåsen. Rör om försiktigt så att alla bitar täcks av såsen. Servera med basmatiris och toppa med sesamfrön och salladslök efter smak.