Super enkel, krämig och god gratäng.
Jan. 6, 2023
600 g fryst blomkål
1st rödlök
275g gyros kebab
1st vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
175g färskost
3 dl grädde
Salt
Peppar
1st ägg
1 dl riven ost
Smör/rapsolja att steka i
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten och skär dem sedan i önskad storlek innan du fördelar ut buketterna i botten på en ugnsform.
Skala och hacka rödlöken, stek mjuk i en klick smör eller olja. Tillsätt gyros i stekpannan och låt steka med under omrörning i ca 5 minuter.
Pressa i vitlöken låt steka med en stund innan du tillsätter tomatpuré och låter det steka ytterligare någon minut.
Tillsätt färskost och grädde. Låt koka ihop. Stäng av plattan och smaka av såsen med salt och peppar.
Låt såsen svalna någon minut innan du rör i ett ägg. Fördela gyrossåsen över blomkålen, toppa med riven ost och grädda sedan i ugnen 15-20 minuter tills den fått fin färg.