En riktigt härlig fisksoppa med saffran, rostad blomkål och lite snabbpicklad fänkål, som hjälper till att bryta av det ”gräddiga” och pigga upp med lite syra.
Original recept från vm.tiktok.com
Feb. 21, 2025
300 g lax
300 g vit fisk
2 dl skalade räkor
2 st stora fasta potatisar
0.5 st fänkål
0.5 st purjolök
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
Olivolja
2 msk finhackad dill
Dillvippor till garnering
2 msk tomatpuré
1 st fiskbuljongtärning
2 msk hummerfond
3 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
0.5 g saffran
1 tsk timjan
Knivsudd cayennepeppar
Salt och peppar
1 st blomkål
Klickar smör
Salt
Fänkål
Chili
Dill
Lime
Socker
Salt
Skär fisken i lagom stora bitar, skala räkor och ställ kallt.
Hacka lök, vitlök, fänkål, potatis och purjo.
Stek lökhacket och potatis på medelvärme tills löken blivit glansig, cirka 5-6 minuter.
Gå i med tomatpuré och låt steka med ett par minuter. Krydda med timjan.
Höj värmen lite och häll i vinet, låt reducera ner till hälften ungefär.
Häll i fiskbuljong, hummerfond och saffran. Låt koka ihop 6-7 minuter.
Häll på grädde och låt puttra på medelvärme cirka 20 minuter tills soppan blivit mustig och tjocknat till lagom konsistens.
Gå i med finhackad dill och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Låt koka ihop ett par minuter. Smaka av!
Precis innan servering, gå i med fisken och låt puttra med ett par minuter.
Garnera dina tallrikar med en hög räkor, rostad blomkål och några strimlor picklad fänkål. Lägg upp soppa och servera med gott bröd vid sidan.