đĄTips! Plocka fram det ur kylen i god stund innan servering sĂ„ att det hinner bli rumstempererat. SmaksĂ€tt gĂ€rna smöret med lite rivet citronskal, hackad vitlök eller hackade örter, till exempel persilja eller basilika. Bred pĂ„ bröd eller lĂ„t smĂ€lta över en bit kött đ
Feb. 19, 2025
1.5 l svensk, ekologisk grÀdde (40 % fett)
1 msk olivolja av god kvalitet
1.5 tsk flingsalt
Vispa grÀdden med elvisp i en stor bunke tills den först blir klumpig, sedan grynig och tills det blir smörklumpar som flyter runt i en mjölkig vÀtska. Sila av vÀtskan, som Àr kÀrnmjölk, eller sug upp den med hushÄllspapper. Vispandet tar cirka 5 minuter.
Fyll upp bunken med kallt vatten, och massera smörklumpen i vattnet. Byt vatten och upprepa tills vattnet inte lÀngre Àr grumligt. Jag bytte vatten tre gÄnger, det kÀndes lagom.
Efter sista sköljningen, lÀgg smörklumpen i en ren och torr bunke och knÄda ner olivolja och flingsalt med hjÀlp av en slev. (AnvÀnder du hÀnderna blir smöret för varmt och smÀlter.) Smaka av smöret, och tillsÀtt eventuellt mer olja och flingsalt, det Àr efter smak och tycke.
Vid servering, strö gÀrna lite extra flingsalt pÄ toppen av smöret. Förvara i kylen i burk med lock. HÄllbarhet: Ca 1 vecka.