Tamarindpasta kan ersättas smakmässigt med limejuice och farinsocker, juicen för syran, sockret för sötman. Xawaash är en kryddblandning, finns på min SmakShare sida, alt. Googla eller köp färdig!
Feb. 18, 2025
1.5 l kokande vatten (till riset)
6 dl basmatiris
Olja att steka i
2 st gula lökar
6 st vitlöksklyftor
2 st tomater
1 dl koriander, färsk
2 msk tamarindpasta
2 msk xawaash
2 st buljongtärningar
1.5 dl vatten
Skölj riset flera gånger, blötlägg 1 tim. Häll av och koka upp vatten och lite salt i en stor kastrull, tillsätt riset och koka sju minuter, sila sedan av och lägg åt sidan.
Skala lök, vitlök och finhacka, hacka även koriander och tomater fint. Hetta upp olja i en kastrull och stek lök och vitlök i några minuter och tillsätt sedan xawaash, tomater, tamarindpasta, koriander och stek allt under omrörning i 5 minuter.
Häll på vatten och buljong, blanda ordentligt. Tillsätt sedan riset.
Klä ett kastrullock med en ren kökshandduk och sätt på locket. Koka upp och koka sedan på medelhög värme i tre minuter och sänk sedan till låg värme.
Låt riset tillagas långsamt i 20 minuter. Stäng av värmen och låt stå 5 min. Blanda.
Servera till lamm, kyckling, banan eller bara med sallad och chilisås.