Känd Kinesisk het maträtt med bla kyckling, chili och nötter.
Feb. 18, 2025
600 g kyckling
Ris eller nudlar att servera till
Olja att steka i
1 st äggvita
1 msk mirin (eller risvinäger)
2 msk maizena
Salt
2 st paprikor (i två olika färger!)
1 st gullök
3 - 4 st vitlöksklyftor
1 msk ingefära, finhackad
4 st salladslökar
2 st röda chili
1.5 dl jordnötter
2 - 3 msk ljus soja
3 msk hoisin sås
1 msk vitvins vinäger
2 msk vatten
1 msk maizena
1 msk socker
Tärna kycklingen i bitar och blanda ihop med marinaden. Låt stå i kylen några timmar. Blanda under tiden ihop såsen. Om du skall servera med ris så skölj riset noga och blötlägg. Preppa under tiden ingredienserna.
Paprikan och gula löken tärnas i större bitar. Finhacka vitlök och ingefära. Strimla salladslöken grovt. Hacka chilin. Om jordnötterna är salta, skölj av dem och lägg på papper för att torka.
Börja med att koka riset (om du ska servera med ris), nudlarna kokar så snabbt så ska du servera med nudlar, koka dem mot slutet. Stek kycklingen i olja på medelvärme, rör om några gånger. De skall vara ljusbruna när de är klara.
I en annan panna, sautera vitlök, ingefära och chili en kort tid, ca 1 min. Lägg till gullök och peppar och låt gå ytterligare 2 min. Lägg sedan till salladslöken och kycklingen och låt gå ytterligare 2 min under omrörning.
Tillsätt såsen och rör om ordentligt. Rosta jordnötterna i torr panna, tillsätt dem sedan till kycklingen. Servera med riset eller nudlarna och med extra chili, i någon form, om du vill ha mer sting!