Min mammas recept på en god filmjölkslimpa som alla älskar. Dessutom ett lättlagat bröd! Vi äter det till frukost, på julen, på påsken, har det som bas i räkmackor och dessutom istället för kavring i botten av en laxmoussepaj. Brödet är såklart godast att äta direkt när det kommer ut ur ugnen, men det funkar väldigt bra även när det har varit fryst.
Jan. 4, 2023
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl rågkross
1 dl vetekli
0.5 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 l lättfil
2 dl mörk sirap
Ströbröd
Blanda alla torra ingredienser
Rör ner fil och sirap och blanda väl
Smöra och bröa två brödformar och häll i smeten i formarna
Grädda ca 80 minuter i 175°C ganska långt ner i ugnen
Stjälp upp bröden på en skärbräda och vänd dem på rätt håll. Låt svalna under en bakduk