En mjuk och saftig limpa fylld med smak… Filmjölksbrödet från Clarion Collection Hotels (numera Home Hotels) har blivit en riktig favorit bland hotellgästerna 🥰 💡Tips! Måste degen verkligen stå över natten? Nej, om man har bråttom kan man blanda och baka samma dag. Men om man låter degen vila över natten får krossen mjukna och brödet får en mjukare konsistens. Kan man använda andra frön eller utesluta russin? Absolut! Man kan byta ut russinen mot torkade aprikoser eller tranbär, eller helt utesluta dem. Solrosfrön kan ersättas med pumpakärnor eller linfrön.
Feb. 15, 2025
5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 dl vetekross
2 dl rågkross
60 g kärnfria russin (ca 1 dl)
25.5 g solrosfrön (ca dl)
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
Dag 1: Förbered degen - Blanda alla ingredienser förutom vetemjöl och bikarbonat i en bunke. Täck bunken och ställ den i kylen över natten så att krossen hinner mjukna.
Dag 2: Blanda och baka - Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop vetemjölet och bikarbonatet i en skål. Tillsätt blandningen till de kalla ingredienserna från kylen och rör om tills allt är väl blandat. Smörj en brödform och häll i smeten. Grädda brödet längst ner i ugnen i cirka 90 minuter. Låt brödet svalna innan man skär upp det.