Över 60 minuter

Kroppkakor

Här är receptet på öländska kroppkakor som min pappa har lärt mig. Det är en stor sats som räcker till många. Jag gör en stor sats och sen fryser jag in de som blir över. Passar jättebra att då dela och steka dom i smör och gräddmjölk.

Millis Wernersson

Jan. 3, 2024

Ingredienser

10 kg potatis, blanda fast och mjölig

1 kg rimmat fläsk

3 st gul lök

10 st kokta potatisar (kalla)

28 g kryddpeppar hel (två påsar)

1 dl salt

Koka

30 l vattet ( i två 15-litersgrytor)

2 dl salt (1 dl per gryta)

Gör så här

Frys den rimmade fläsket så blir det lättare att skära i små tärningar. Gör det kvällen innan. Krydda med kryddpepparn. Jag brukar köpa hel kryddpeppar (två påsar) och mortla det i en mortel. Blanda sen kryddpepparn med det tärnade fläsket. Låt stå i kylskåpet över natten.

Koka 10 potatisar och ställ i kylskåp för dom ska vara kalla. Gör det gärna dagen innan.

Skala 10 kilo potatisar och lägg i vatten. Riv sen potatisen genom en grönsakspress så potatisrivet för sig och potatismjöl och vatten för sig. Spara vattnet i bunkar och låt stå så potatismjölet sjunker till botten.

Plocka bort hårda bitar i potatisrivet och häll av vattnet från potatismjölet och lägg potatismjölet i potatisrivet. Riv den kokta potatisen och blanda allt till en potatismassa med en deciliter salt.

Koka vatten i stora grytor. För denna sats krävs två 15-liters grytor. Häll två deciliter salt i varje 15 litersgryta och låt vattnet koka upp.

Hacka den gula löken fint och blanda ordentligt i fläsket.

Gör små bollar av potatisrivet och gör ett litet hål där du stoppar i en lite av fläsket. Gör till en boll där inget av fläsket syns. Lägg kroppkakan försiktigt i det kokande vattnet med en träsked med hål i.

Lägg ner alla kroppkakorna i rask takt och se till att vattnet hela tiden kokar lite lätt. Det får inte koka för kraftigt och ej heller avta i kokning. Låt kroppkakorna koka 60 min och plocka därefter upp dem försiktigt med träskeden i gen och låt vattnet rinna av.

Servera genast med grädde, smör och lingon.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.