Ryggbiff med hel rostad potatis och en underbart enkel sås.
Original recept från vm.tiktok.com
Feb. 14, 2025
800 g ryggbiff
1 kg delikatesspotatis
2 st smashade vitlöksklyftor
Färsk timjan
Olivolja
Smör
Vitlök
4 dl grädde
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
Rostade hela pepparkorn
0.5 dl rödvin
1 msk dijonsenap
1 msk koncentrerad oxfond
2 tsk soja
Lägg fram köttet cirka en timma innan tillagning.
Rosta svartpeppar i en torr panna några minuter på medelvärme, krossa och ställ åt sidan.
Koka potatisen tills dom gått ungefär halvvägs, cirka 10 minuter. Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja, salta och peppra. Lägg i krossade vitlökar och strö över färsk timjan. Rosta i cirka 30 minuter.
Torka biffarna torra och krydda med salt och peppar. Stek 1,5 - 2 minuter på varje sida eller beroende på hur du gillar ditt kött. Ös med smör, timjan och vitlök. Låt köttet vila.
I samma stekpanna, gå i med rostade pepparn tillsammans med finhackad schalottenlök och finhackad vitlök på medelvärme, stek ett par minuter.
Höj värmen och gå i med rödvin. Låt koka bort nästa helt.
Sänk värmen till medel och häll på grädde, gå i med dijon, oxfond och soja. Låt såsen puttra några minuter tills den blivit lagom i konsistensen. Smaka av med salt.
Skär upp köttet och servera på tallrik med såsen och rostad potatis.