Klassisk rätt som har flera tillagningssätt. Jag väljer att fritera för att uppnå maximalt krisp.
Original recept från vm.tiktok.com
Feb. 12, 2025
1 kg potatis (king edward)
Rapsolja
Salt
1 burk fina tomater
1 dl utspädd grönsaksbuljong
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st lagerblad
Chiliflakes efter smak
1 msk rökt paprikapulver
1 msk oregano
1 tsk socker
1 tsk sherryvinäger/röd/vitvinsvinäger
Salt och peppar
Skala och tärna potatisen
Lägg potatisen i kallt vatten cirka 10 minuter för att bli av med stärkelse. Häll av vattnet och skölj potatisen.
Låt potatisen torka helt på handduk.
Värm rapsolja till 180 grader och fritera potatisen krispig i cirka 20 minuter. Rör om under tiden och håll koll!
Lägg över potatisen på hushållspapper och salta.
Lägg upp på tallrik och ringla över bravasås och lite gräddfil.
Hetta upp olivolja på medelvärme och gå i med lök och vitlök. Stek 5-6 minuter utan att löken tar färg.
Lägg i paprikapulver, chiliflakes, oregano och lagerblad. Låt försiktigt steka i en minut.
Gå i med tomater, buljong och socker.
Låt såsen puttra tills den kokat ner och blivit aromatisk, 15-20 minuter.
Krydda med salt, peppar och lite vinäger. Låt koka ihop ett par minuter till. Smaka av och justera sälta och styrka.
Mixa såsen slät med stavmixer eller blender.