En curry i sådan stil som vi brukar få på indiska restauranger i Sverige. Jag har i kidneybönor, men det funkar bra med en annan protein, t ex kyckling, panir, svarta bönor eller linser.
Jan. 3, 2023
0.5 dl olja
3 st hela nejlikor
1 krm kardemummafrön
1 tsk spiskumminfrön
2 st lökar gula eller röda, mixade
2 st vitlöksklyftor finhackade
2 cm ingefära finhackad
1 tsk malda koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk garam masala
1 st nypa mald kanel
1 st nypa mald svartpeppar
1 tsk vetemjöl eller kikärtsmjöl
Salt
2 st tomater mixade
0.5 kruka korianderstjälkar
0.5 burk kidneybönor
Vatten
Basmatiris
Lite pressad lime
0.5 kruka korianderblad
Strimlad ingefära
Värm upp oljan och stek de hela kryddorna lätt utan att de bränns. Ha i den mixade löken och stek den gyllene.
Ha i vitlöken och ingefäran och stek snabbt tills de är aromatiska. Ha i de malda kryddorna och mjölet och stek till de börjar fastna i botten. När så mycket vätska som möjligt har stekts ur, kan du ha i korianderstjälkarna och de mixade tomaterna. Skrapa upp de kryddor som har fastnat i botten och stek igen ut så mycket vätska som möjligt.
Ha i de färdigkokta kidneybönorna och lite vatten till önskad konsistens. Salta till önskad sälta. Garnera med lite pressad lime, strimlad ingefära, korianderbladen som blev över och servera med kokt basmatiris eller nan.