Dante Zias pasta al ragú är den ultimata köttfärssåsen, godkänd av italienarna själva i Godare-serien ”Dantes Italien”. – Jag får ofta frågan vad jag skulle äta om jag bara fick äta en rätt resten av mitt liv. Då svarar jag den här, säger Dante.
Original recept från www.godare.se av Dante Zia
March 25, 2025
0.5 dl olivolja
150 g pancetta, rökt, tärnad
2 st selleristjälkar, finhackade
1 st stor gul lök, finhackad
1 st stor morot, finhackad
500 g nötfärs, grovmalen
300 g salsicciafärs
400 g passerade tomater
5 dl rött vin
2 st buljongtärningar, kalv
Färsk rosmarin, kan ersättas med torkad
Salt och svartpeppar
Strösocker
400 g pasta
Riven parmesanost
Hetta upp olivolja i en stor gryta. Stek pancetta tills den fått färg.
Lägg i de finhackade grönsakerna och fräs någon minut tills de karamelliseras ordentligt.
Stek på salsiccian i samma gryta och sist den grovmalda färsen.
Häll på vinet, buljongtärningarna & de passerade tomaterna.
Låt sjuda under ett lock som nästan täcker hela grytan i 1,5-3 timmar. Smaka av med salt, strösocker & svartpeppar.
Till servering
Koka pasta enligt paketets anvisningar.
Hetta upp sås i en mindre kastrull tillsammans med ca 2 dl sås per portion. Vänd ner pastan och smaka av en sista gång.
Servera med rejäla mängder färskriven parmesanost.