💡Tips! Ska du laga den till många kan man ta stor fast potatis och skala den. Skiva sedan i en matberedare och skölj bort stärkelsen. Råstek och bryn sedan lite i taget i en stekpanna och lägg över i en ugnsform eller långpanna att steka klart med vitlök och örter 👍
Feb. 9, 2025
1 kg fast potatis, vinterpotatis, delikatesspotatis eller färskpotatis
1 - 2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
4 msk smör
4 krm torkad timjan eller 2 tsk färsk plockad timjan
2 krm torkad rosmarin eller 1 tsk färsk plockad grovhackad rosmarin
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Skala potatisarna. Obs! Potatis som t.ex. delitesspotatis eller färskpotatis med finare skal behövs bara skrubbas och sköljas.
Skiva dem tunnt och lägg i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra till många med en köksmandolin eller i matberedare.
Skölj potatisskivorna i vatten, så att stärkelsen går bort. Man kan skölja i ex. durkslag eller stor bunke. Låt potatisen rinna av i ett durkslag. Torka med lite hushållspapper.
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm med höga kanter. Eller en stor gjutjärnspanna eller panna som tål ugn.
Värm en stekpanna och bryn några potatisskivor i taget i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivolja. Lägg efterhand över i ugnsform, gjutjärnspanna eller panna som tål ugn.
Tillsätt och vänd runt salt, peppar, pressad vitlök, rosmarin och timjan.
Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i ca 25 minuter eller tills de är mjuka och goda att äta.
Den råstekta potatisen med vitlök är klar att servera. Smaka av gärna av med lite vanligt salt eller flingsalt samt svartpeppar innan servering. Kan garneras med färsk timjan och rosmarin.