Det här är fisksoppan jag alltid ber mamma göra när jag kommer hem på vinterhalvåret. Oslagbart god och går såklart att variera med olika fisksorter.
Jan. 2, 2023
400 g torskfilé
300 g laxfilé
0.5 st purjolök
0.5 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1.5 tsk tomatpuré
1.5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2.5 dl torrt vitt vin
1.5 st fiskbuljongtärningar
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraîche
2 dl vatten
0.5 g saffran
300 g räkor med skal
150 g musslor (på burk går bra)
0.5 dl majonnäs
0.5 dl crème fraîche
1 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta
Salt och peppar
Vitlöksbröd
Tina fisken om den är fryst
Skölj och strimla purjolöken
Skala och hacka löken
Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken och purjolöken i grytan ett par minuter till den blivit mjuk
Pressa ner vitlök
Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs en kort stund
Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter
Häll i grädde, crème fraîche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter
Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm
Lägg fisken i grytan och sjud i 7 minuter
Skala räkorna under tiden och rör ihop aiolin genom att blanda majonnäs, crème fraîche, tomatpuré, pressad vitlök, salt och peppar
Tillsätt räkorna och musslorna i soppan och hetta upp som hastigast
Servera soppan direkt med aioli, vitlöksbröd och ett stort glas mjölk