Musslor är en av våra helgfavoriter! Det är lite jobb att preppa musslorna men själva tillagningen är enkel och går snabbt. Det krävs ju också relativt få ingredienser för att det ska bli riktigt gott, tex en klassisk moules marniere. Den här gången var vi sugna på något med lite drag i och körde en variant med grön curry. Den blev kanon 👌🏼
Original recept från www.instagram.com
March 17, 2025
1 kg blåmusslor
1 st bananscharlottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 - 2 msk grön currypasta
1 msk neutral olja
1.5 dl vitt vin/bubbel
250 ml kokosmjölk
1 dl vispgrädde
1 st stjälk citrongräs
4 st lime keffirblad
1 tsk palmsocker
1 tsk fisksås
Lime
Forellrom
Salladslök, strimlad
Koriander
Tvätta och skrubba musslorna vid behov, klipp bort 'skägget'. Rensa bort alla med trasigt skal och de som inte sluter sig när du knackar skalen mot varandra.
Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök och vitlök mjuk. Tillsätt grön currypasta och stek ytterligare någon minut.
Lägg ner musslorna och häll ner vinet, rör om och täck med lock. Låt koka tills musslorna öppnar sig, ca 3-5 minuter.
Plocka ut musslorna.
I grytan, tillsätt kokosmjölk, grädde, citrongräs, limeblad och grädde och låt koka ihop.
Smaka upp med lime, fisksås och palmsocker.
Blanda ner musslorna så de täcks av curryn och lägg upp.
Toppa med salladslök, koriander och forellrom.