Helgtips! Har du testat att laga fläskytterfilé i sockerkaksform/brödform? Här har du ett recept du kan testa annars där den steks i vitlök- & timjansmör och serveras sedan i en gräddig sås med bl.a. smak av balsamvinäger & gräddädelost. Klyftpotatis & sallad rekommenderas också till.
Feb. 7, 2025
700 - 800 g fläskytterfilé
Smör, 2-3 vitlöksklyftor, skivade + färsk timjan
3 dl grädde, gärna mellan eller vispgrädde
2 dl lätt créme fraîche eller vanlig
1.5 msk kalvfond
2 tsk balsamvinäger
1 tsk kinesisk soja
70 g ädelsost, tex kvibille gräddädel
Salt, svartpeppar och ev lite socker
Potatis & sallad
Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa fläskytterfilén från fett och hinnor. Torka av köttet, bryn i en panna med smör ihop med vitlök och timjan. Ös gärna lite under stekningen. Salta och peppra på alla sidor.
Sätt i en termometer i köttet, lägg över i bröd formen och ställ in i ugnen. Den ska upp till 67/68 grader och vila de sista upp till 70 i bakplåtspapper. Tillaga gärna klyftpotatis i aifryern eller samtidigt som köttet i ugnen (köttet tog ca 30 min)
Koka ihop grädde, creme fraiche, soja, fond, balsamvinäger, smula ner ädelost, smaka av med svartpeppar & nypa socker. Låt koka ihop.
När köttet vilat, skiva och lägg tillbaka i brödformen och häll över såsen.
Strö över någon färsk ört och servera med tex klyftpotatis & sallad.
Tillaga gärna klyftpotatis i aifryern eller samtidigt som köttet i ugnen (köttet tog ca 30 min)