Kinesiskt pulver med fem kryddor är en kryddblandning av kryddor och används ofta i det kinesiska köket för att smaksätta fågel, grillat kött och fisk. Detta ger dig cirka ½ kopp fem kryddor, men dubbla gärna allt om du vill ha en större sats.
Feb. 6, 2025
14 st hela stjärnanis
2 st kanelstänger, delade i små bitar
24 st hela nejlikor
2 msk hela fänkålsfrön
2 msk hela sichuan-pepparkorn
Lägg stjärnanis, kanel och kryddnejlika i en torr stekpanna på medelhög värme och koka, rör om och skaka pannan, i 4–5 minuter eller tills de doftar och precis börjar ryka. Detta hjälper till att frigöra alla deras eteriska oljor och aromer.
Ta kastrullen från värmen och överför kryddorna till en tallrik eller skål och låt svalna. Gör nu samma sak med fänkålsfröna och Sichuan-pepparkornen, men dessa tar bara 2–3 minuter.
Använd en kaffe- eller kryddkvarn för att mala allt till ett fint pulver. Du kan också använda en mortel och mortelstöt. Sikta för att ta bort eventuella större bitar av kryddor eller ta helt enkelt bort dem med en sked.