En underbar förrätt. Lyxig, lätt att göra och alldeles underbar!
Feb. 24, 2022
100 g västerbottenost i bit
0.5 dl mjöl
1 ägg
0.5 dl ströbröd
60 g löjrom
0.5 frp smetana
4 blad svartkål
1 rödlök
1 dl socker
0.5 dl ättiksprit
2 schalottenlökar
0.5 citron
Krasse
1 l rapsolija
Flingsalt
1. Skala och skär rödlöken i klyftor. Gör 1-2-3 lag med ättiksprit, socker och 2 dl vatten. Lägg in rödlöken. (Detta ska förberedas 2h till en dag innan)
2. Sätt ugnen på 150 grader. Massera in svartkålen med olja. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och salta med flingsalt. Grädda i ugnen 5-7 minuter vänd sedan på bladen och grädda ytterligare 5-7 minuter. Håll koll så de inte bränns. Ta ut när de är torra och krispiga. Bryt i lagom stora bitar.
3. Hacka schalottenlök fint pressa 1/2 citron över schalottenlöken.
4. Dela osten i lagom stora bitar. Vispa upp ett ägg i en skål, häll mjöl och ströbröd två andra skålar. Dubbelpanera osten genom att först täcka den i mjöl, ägg och sist ströbröd. Var noga med paneringen så inte osten rymmer.
5. Värm oljan till 180 grader. Fritera osten tills den blir gyllene. Akta så att den inte blir för varm så att osten smälter och rinner ut. Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper.
6. Lägg smetana och löjrom i var sin spritspåse.
7. Lägg picklad rödlök och syrad schalottenlök i botten på tallriken. Placera ut friterade osten, spritsa upp löjrom och smeta. Dekorera med svartkål och krasse.