Löken till en löksoppa måste puttra länge och sakta i smör och olja och sedan sjuda länge och sakta i buljong för att utveckla den djupa, fylliga smak som karakteriserar en perfekt löksoppa. Man bör därför räkna med att det tar 2½ timme från det man börjar tills soppan är färdig. Den förberedande fräsningen i smör kräver en viss övervakning, men själva kokningen kan ske utan tillsyn.
Feb. 6, 2025
7.5 hg gul lök
45 g smör
1 msk olja
1 tsk salt
0.25 tsk socker (gör att löken bryner lättare)
45 g mjöl
2 l kokande mörk buljong
1 dl torrt vitt vin eller torr vermouth
Salt och peppar
3 msk cognac
Runda skivor av hårdrostat vitt bröd
2 - 5 dl riven parmesanost eller gruyèreost
Låt löken puttra sakta i smöret och oljan under lock i 15 minuter.
Ta av locket, öka värmen till måttlig och rör i salt och socker. Bryn i 30-40 minuter och rör om flitigt tills löken fått en jämn, mörkt guldbrun färg.
Strö över mjölet och rör om i 3 minuter.
Ta kastrullen av värmen och rör i den kokande buljongen. Tillsätt vinet och smaka av. Sjud med locket på glänt i 30-40 minuter eller mer och skumma då och då. Smaka av igen.
Rör i cognacen alldeles innan soppan skall serveras. Häll upp soppan i terrin eller såsskålar över de runda bröden och bjud den rivna osten till.
Alternativt gratinerat du soppan, toppad med osten, några minuter i ugn. Vill du ha vitlökssmak på soppan penslar du brödet med vitlöksolja eller gnider in brödet med en vitlöksklyfta.